BIOLOGISET VAIKUTUKSET  -  ELÄINTEN HOITO

Matalatehoista laserterapiaa käytetään nykyään laajalti eri osa-alueilla. Jo 1960-luvulla tutkittiin laserin biologisia vaikutuksia kroonisten säärihaavojen hoidossa. Lasersäteilyn havaittiin lisäävän tietynlaisesti solun jakautumista, joka näkyi fagosytoosiin liittyvien leukosyyttien määrän kasvamisena. Sidekudossolujen toiminta kiihtyi ja kollageenin muodostus lisääntyi. Muutokset olivat voimakkaimmillaan silloin kun haava-alueella oli tapahtunut veri-ja lymfasuoniston uudelleen muodostumista ja granulaatiokudosta esiintyi runsaasti.

Kun kudos tai elin vahingoittuu, solu tarvitsee riittävästi energiaa, jotta se voi parantaa itsensä ja vähentää mm. tulehdusta. Vahingoittuessaan solu tuottaa vähemmän energiaa eikä voi täten toimia täydellä kapasiteetilla. Tämä vähennys solun energiassa aiheuttaa ympäristön, jossa kudokset ja elimet eivät voi toimia kunnolla, ja aiheuttaa sivutuotteena tulehdusta, kipua ja turvotusta vahingoittuneelle alueella.

Laserhoitolaitteita käytetään lähettämään soluihin fotoneita vahingoittuneelle alueelle. Fotonit auttavat soluja tuottamaan
enemmän energiaa. Tätä energiaa tarvitaan kudosten korjaamiseen ja vähentämään tulehdusta ja kipua. Matalatehoisen laserin välityksellä kudoksiin imeytyvä energia aiheuttaa fotofyysisiä ja valokemiallisia reaktioita. Se miten laservalo imeytyy ihoon, riippuu kohteen ominaisuuksista ja laservalon säteen parametreista.

Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu laservalon aiheuttavan kudoksissa viisi eri vaikutusta :

Nopeuttaa kudosten korjautumista
Nopeuttaa kollageenituotantoa
Lisää β-endorfiinien tuotantoa
Nopeuttaa imunestejärjestelmän toimintaa ja vähentää turvotusta
Auttaa muodostamaan lisää hiussuonia ja kiihdyttää verenkiertoa

Valon fotonit stimuloivat ATP:n tuotantoa, mikä nopeuttaa paranemisprosessia. Potilaat paranevat nopeutetulla solujen uudistumisella ja parannetuilla toiminnoilla. Vaurioalueelle kulkeutuu runsaasti vettä, happea ja ravintoaineita.