USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Onko laserhoidosta tieteellistä näyttöä?


Laserhoidosta on tehty yli 2000 kliinistä tutkimusta sen jälkeen, kun Theodore Maiman rakensi ensimmäisen laserin (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) toukokuussa 1960. Tutkimustuloksia voi hakea PubMed -julkaisuista esimerkiksi hakusanalla LLLT (Low Level Laser Therapy).
Mitä laserhoito on?


Laserhoito on luonnollinen ja lääkkeetön hoitomuoto, jossa biostimuloidaan elimistön soluja. Käytettäessä oikeaa aallonpituutta eli väriä (nanometri/nm), oikealla intensiteetillä (milliwatti/mW ) ja oikeaan paikkaan (neliösenttimetri/cm2), käynnistetään hoidettavan alueen paranemisprosessi. Vaikutukset soluissa ovat fotokemiallisia ja biokemiallisia, kuten fotosynteesi kasveissa. Yksi tärkeimmistä toimintamekanismeista tapahtuu mitokondriossa, solun energialaitoksessa, jonne laservalo tuo happea ja ravinteita parantaen aineenvaihduntaa.

Laserhoito:

 • vähentää akuuttia ja kroonista kipua,
 • lisää kudoksen kasvua ja paranemista,
 • lisää verenkiertoa,
 • stimuloi immuunijärjestelmää,
 • kehittää kollageenia ja lihaskudosta,
 • auttaa luomaan uusia ja terveellisiä soluja,
 • nopeuttaa haavojen paranemista ja hyytymistä sekä vähentää tulehdusta.
Miten laservalo eroaa tavallisesta valosta?


Laservalon ja tavallisen valon ero on siinä, että laservalossa fotonit ovat täydellisessä marssijärjestyksessä ja tiiviin säteen ansiosta läpäisevät ihon tunkeutuen syvemmälle kudoksiin. Tämän vuoksi koherentti eli yhtenäinen valo vaikuttaa eri lailla soluihimme kuin tavallinen epäkoherentti valo. Tutkimukset ovat osoittaneet, että solut kommunikoivat keskenään käyttäen laservalon koherenttia valoa. Laservalo on myös optista samansuuntaista säteilyä, jonka ansiosta se voidaan helposti kohdistaa hyvinkin pieneen alueeseen.
Mihin vaivoihin laserhoito tehoaa?


Eri ammattiryhmät käyttävät laserhoitolaitetta joko paikalliseen akuuttien ja kroonisten sairauksien hoitoon tai yhdistettynä hoitopisteiden, kuten akupunktiopisteiden käsittelyyn. Laserhoitolaitetta käyttävät työssään fysioterapeutit, hierojat, hammaslääkärit, kosmetologit ja jalkahoitajat.

Laserhoitolaite soveltuu esimerkiksi kivun, jänne- ja niveltulehduksien, ihon, limakalvojen ja bursiittien hoitoon. Myös urheiluvammat ja haavat, esimerkiksi leikkaushaavat, traumat, sekä tuoreet arvet, paranevat nopeammin laserhoidolla. Laserhoidosta on apua lisäksi couperosaihon, ruusufinnin, ihon allergioiden, syylien, huuliherpeksen ja jalkasienen hoidossa.
Onko laserhoidolla sivuvaikutuksia?


Laserhoito on luonnollinen ja lääkkeetön hoitomuoto ilman sivuvaikutuksia.
Miltä laserhoito tuntuu?


Laserhoito on kivutonta. Hoidon aikana hoidettavalla alueella voi tuntua lämpöä tai erinäisiä tuntemuksia johtuen aineenvaihdunnan kiihtymisestä. Hoidon jälkeen voi tuntua väsymystä ja oireiden lisääntymistä, mikä on yleensä vain merkki paranemisprosessin käynnistymisestä.
Onko laserhoito turvallista?


Laserhoito on turvallista, koska laserhoitolaitteet vain stimuloivat kudosten ja solujen toimintaa käynnistäen luonnollisen paranemisprosessin. Pientehoista laserhoitolaitetta ei tule sekoittaa luokan 4 laserlaitteisiin, joita käytetään leikkauslasereina sairaaloissa ja teollisuudessa.
Mikä on laserhoitolaitteen turvallisuusluokka?


Laserhoitolaite kuuluu turvallisuusluokkaan 3R ja 3B, jonka vuoksi sekä laserin käyttäjän että potilaan on käytettävä suojalaseja hoidon aikana. Laserlaitteet jaetaan säteen tehon mukaan eri turvallisuusluokkiin, jotka perustuvat verkkokalvovaurion riskiin. Lue lisää turvallisuusluokista.
Onko laserhoito tehokasta?


Laserhoidon hyödyt ovat pitkäkestoisia, koska vaikutukset ovat systeemisiä lievittäen kipua ja tulehdusta hoidetun alueen lisäksi myös muualla elimistössä. Hoidot tehdään yleensä sarjahoitona, mutta jo yhdestäkin hoitokerrasta voi olla apua. Jokainen keho on erilainen ja jokainen hoito on yksilöllinen. Hoitoaika riippuu vaivasta ja hoidettavan alueen koosta.
Mitä kontraindikaatioita laserhoidossa on?


 • Epilepsia (näkyvä vilkkuva valo)
 • Suora säteilytys rauhasten alueelle (kilpirauhanen, sukurauhaset)
 • Säteily suoraan kasvaimen päälle (syöpä)
 • Raskaus (säteilytys kohdun yli)
 • Epifyysilinja lapsilla (kasvulevyt)
 • Suora tai heijastunut lasersäteily silmiin (tarvitaan suojalasit).

Implantit eivät ole hoidon este.
Kuka voi antaa laserhoitoa?


Laserhoitoa voivat antaa kaikki laserhoitolaitteen käyttökoulutuksen saaneet hoitoalan ammattilaiset. Käyttökoulutus ja asiantuntijaneuvonta sisältyvät Theralux-laserhoitolaitteen hintaan. Tarjolla on myös maksullisia lisäkoulutuksia esimerkiksi jännevammojen ja leikkaushaavojen laserhoidoista.